Category Archives: Uncategorized

J&S Supply roept alle koolmonoxidemelders van het model Carbon Monoxide Safe terug

Pentagon CO-melder

J&S Supply roept alle koolmonoxidemelders van het model Carbon Monoxide Safe terug. Uit een test van de Consumentenbond blijkt dat de melder niet werkt. Bij een laboratoriumtest van de Consumentenbond faalden alle samples van het model: de co-melders reageerden op geen enkel niveau van concentratie koolmonoxide. Zelfs bij een dodelijke concentratie sloeg de Carbon Monoxide Safe geen alarm.

Kabinet wil gevaren koolmonoxide bestrijden

koolmonoxide gevaar

DEN HAAG – De kansen op ongelukken door koolmonoxide moeten zo klein mogelijk worden, vindt het kabinet. Nog steeds overlijden er mensen aan koolmonoxidevergiftiging, meestal als gevolg van een slecht onderhouden gastoestel en te weinig ventilatie.

Koolmonoxide is erg giftig en ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas.

Er komt nu een waarschuwingscampagne voor de gevaren. Verder moeten consumenten beter kunnen vertrouwen op keurmerken voor cv-installateurs. Die keurmerken moeten een betere garantie voor kwaliteit geven.

Minister Stef Blok (Wonen) en zijn collega Edith Schippers (Volksgezondheid) reageren met hun plannen op aanbevelingen van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid. Die constateerde dat consumenten onvoldoende kunnen vertrouwen op de huidige keurmerken. Blok laat nu verschillende varianten van keurmerken onderzoeken. Hij werkt samen met de installatiesector, consumenten en gebouweneigenaren.

Schippers gaat met fabrikanten in gesprek over koolmonoxidebeveiliging in cv’s. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit doet nader onderzoek naar de kwaliteit van koolmonoxidemelders.

bron: telegraaf.nl

Koolmonoxide gevaar bij nieuwe ketels

Niet alleen bij oude slecht onderhouden cv-ketels en geisers ligt koolmonoxidevergiftiging op de loer, ook bij moderne verwarmingsketels blijken bij bijna de helft van de ongevallen de schuldige te zijn. De brandweer waarschuwt in een maandag begonnen landelijke campagne voor de gevaren van de stille sluipmoordenaar CO.
Lange tijd werd aangenomen dat jaarlijks vijf tot tien doden vallen en enkele honderden mensen gewond raken door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid is de omvang van het probleem echter drie tot vijf keer zo groot. Exacte cijfers zijn er niet omdat de vergiftigingssymptomen vaak niet worden herkend.
Omdat je koolmonoxide niet ruikt, proeft of ziet is een koolmonoxidemelder van groot belang voor het voorkomen van ongelukken. Onderdeel van de voorlichtingscampagne is een onlinetest die laat zien hoeveel risico je loopt op koolmonoxidevergiftiging.

bron: telegraaf

Koolmonoxide vergiftiging op boot

Drie mannen die zondag dood werden aangetroffen in een sloep aan de Zwetkade in Wateringen zijn overleden door koolmonoxidevergiftiging. Dat blijkt uit onderzoek naar de definitieve doodsoorzaak van het drietal, zo laat de politie dinsdag weten.

Misdrijf

Na de vondst van de twee broers van 26 en 30 uit Leidschendam-Voorburg en een twintigjarige man uit Zoetermeer sloot de politie een misdrijf al uit en werd rekening gehouden met een koolmonoxidevergiftiging. De bij het Nederlands Forensisch Instituut onderzochte bloed- en urinemonsters hebben de vermoedens bevestigd. Bij alle drie de slachtoffers was er sprake van een dodelijke koolmonoxide-waarde.

 

bron: Nieuws.nl

Koolmonoxidevergiftiging door kapotte geiser

Een 25-jarige man is in in het eerste weekend van maart in onze hoofdstad om het leven gekomen door koolmonoxidevergiftiging.

De geiser in het appartement zou kapot zijn geweest, hierdoor is de jonge man tijdens zijn nachtrust vergiftigd. Zijn levenloze lichaam werd zondagochtend gevonden.

Nieuwe koolstofmonoxide melder redt meteen mensenlevens

Een splinternieuwe koolstofmonoxidemelder, die gisteren is opgehangen, heeft direct zijn nut bewezen. Vandaag waarschuwde de CO-melder  de bewoners van een woning aan de Beukenweg in A’dam omdat er een verhoogde concentratie koolmonoxide was gemeten.

[bol_product_links block_id=”bol_53178a3156e72_selected-products” products=”9200000010647239,9200000010647241″ name=”test1″ sub_id=”test1″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

In vier woningen bleek er te hoge concentratie koolmonoxide aanwezig te zijn. Een aantal personen van de vier huizen is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De oorzaak is hoogstwaarschijnlijk een foutief aangesloten cv-installatie.

Woningen in Rotterdam ontruimd

In Rotterdam-Zuid zijn ongeveer 30 personen, onder wie ook een aantal kinderen, naar het ziekenhuis gebracht nadat er te veel koolmonoxide was waargenomen in hun huizen. 5 mensen werden voor nader onderzoek opgenomen in het ziekenhuis.

Een aantal bewoners klaagde al dagen over hoofdpijn. Bij metingen vond de brandweer veel koolmonoxide in de flat aan de Martinus Steijnstraat.

De oorzaak was dat koolmonoxide uit de cv-afvoer van een ondergelegen café via een gebroken ruit het portiek binnen gezogen werd. De koolmonoxide hoopte zich daar op en dat leidde tot een gevaarlijke situatie.